Cururupu Home

Algemene informatie
Belém
is de hoofdstad en grootste stad van de staat Pará in het Noorden van Brazilië. Belém heeft momenteel bijna 2.1 miljoen inwoners, met een bevolkingsdichtheid van 1.337 inwoners per vierkante kilometer. Belém staat ook wel bekend als "Cidade das Mangueiras" (Stad van de Mangobomen), Belém dankt deze naam aan de vele Mangobomen die overal in het drukke centrum de straten sieren.

De stad Belém werd gesticht op 12 januari 1616, met de constructie van het fort Feliz Lusitânia (ook wel bekend als Nossa Senhora de Belém en Santa Maria de Belém), het fort werd gebouwd om de Portugezen diep in het Amazone regenwoud te beschermen tegen de Franzen en de Nederlanders. In 1655 kreeg Belém haar stadsrechten en het werd hoofdstad van de staat toen Pará en Maranhão aparte staten werden in 1722.


Hoe kom je er
- Belém heeft een vrij klein vliegveld: Val de Cans International Airport (BEL) dit vliegveld verbindt de stad en Pará met de rest van Brazilië en andere delen van Zuid-Amerika. Een ander kleiner vliegveld in Belém is Júlio César Airport.
- Er zijn verschillende bussen die Belém verbinden met onder andere Santarém, Rio de Janeiro, São Paulo, São Luiz en veel meer steden. Om alle mogelijkheden te bekijken kun je naar het busstation gaan in het centrum van Belém.
- Er varen boten tussen Manaus, Santarém en Belém (en ook andere steden), door het dichtbegroeide regenwoud en jungle met vele vertakte rivieren en stroompjes is het vaak lastig om over land te reizen, daarom kan het soms makkelijker zijn via het water te reizen, al kan dit soms wel iets langer duren.


Toeristische attracties
Ver-o-Peso markt

De geschiedenis van deze markt gaat ver terug tot in 1688. Ver-O-Peso betekent letterlijk "Zie het gewicht", toen de export begon te groeien besloten de Portugezen belasting te gaan heffen over alles wat het Amazone regenwoud in én uit ging. Tegenwoordig vind je allerlei dingen op de Ver-O-Peso markt zoals medische kruiden, souvenirtjes, allerlei soorten fruit (zoals Açaí), maar ook veel vis en levende dieren (muizen, eenden, papegaaien).

Estação das Docas
Direct naast de Ver-O-Peso markt vind je Estação das Docas, dit grote gebouw wat vroeger werd gebruikt als haven van Belém do Para zit nu vol met restaurants en bars waar je heerlijk kunt lunchen of dineren. Sommige restaurants verkopen eten per gewicht, anderen per menu.


Rodrigues Alves Botanic Garden
Als je nodig even uit de drukte van Belém moet, dan moet je naar Jardim Botânico Bosque Rodrigues Alves. Toegang kost maar R$ 2,-, dat is nog niet eens 1 euro. Ze hebben verschillende diersoorten, zoals krokodillen, schildpadden, vogels en zelfs een zeekoe. Het is een geweldige plek voor een mooie ontspannen wandeling. Maar als je ook iets wilt eten kan je dat beter van te voren even meenemen want de keuzes in het park zelf zijn erg beperkt.


Fort Feliz Lusitânia
Dit is het oude fort van Belém, gebouwd in 1616 om de ingang tot het rijke Amazone regenwoud te beschermen tegen de Fransen en Nederlanders. Tegenwoordig is Fort Feliz Lusitânia een klein museum en een bezoekje waard tijdens je verblijf in Belém. Toegang is gratis, maar het is niet elke dag open.


Dichtbij Belém

Ilha do Mosqueiro
Dit eiland is ongeveer 70km. rijden met de bus vanaf de busterminal in Belém do Para. Je kan zowel een bus nemen met als zonder airconditioning naar Ilha do Mosqueiro, de bus met airconditioning kost niet heel veel meer dan de gewone bus, al is het in de gewone bus ook prima uit te houden.

Zodra de bus het eiland Mosqueiro binnenkomt zijn er een aantal stranden op het eiland waar je uit kan kiezen, de bus rijdt langs de kust van noord naar zuid. Bijna aan het einde is Praia do Farol, het is een van de beste stranden op Mosqueiro eiland. Gedurende het weekend zijn de stranden vol met mensen uit Belém die even willen bijkomen op het strand en genieten van de zon en het zoete warme water van de Pará rivier, bmaar doordeweeks zijn de stranden vrijwel helemaal leeg.

Andere stranden op Ilha do Mosqueiro zijn: Areão, Trapiche, Do Bispo, Praia Grande, Prainha, Chapéu Virado, Marahu, Porto Artur, Murubira, Ariramba, São Francisco, Carananduba, Paraíso en Baía do Sol.


Ilha do Marajó
Aan de andere kant van Baía do Guajará en de Pará Rivier, ongeveer 40km. ten westen van Belém ligt Ilha do Marajó. Dit eiland is meer dan 40.000 vierkante kilometer groot en is bedekt met mangrove bossen, moerassen en savanne. Grote delen van het eiland staan onder water gedurende het regenseizoen.

Er zijn slechts een aantal kleine dorpjes op het eiland, de meest belangrijke zijn Cachoeira do Arari, Salvaterra, Soure and Santa Cruz do Arari, tussen de eerste twee ligt de enige weg op het eiland.

Ilha do Marajó staat bekend om zijn politie die op waterbuffels rijdt, deze geïntroduceerde soort leeft in grote groepen op het eiland. Ilha do Marajó heeft ook geweldig mooie stranden. Er varen regelmatig veerponten tussen Belém en Ilha do Marajó.Cururupu Home