Cururupu Home

Algemene informatie
Manaus is de hoofdstad en ook de grootste stad van de staat Amazonas in centraal BraziliŽ. Manaus begon als Fort van São José do Rio Negro. Manaus werd officieel een dorp in 1669 en kreeg de naam "Manaus" wat betekent "Moeder van de goden". Ongeveer 180 jaar later in 1848 kreeg Manaus stadsrechten en werd toen genoemd "Cidade da Barra do Rio Negro". Manaus moest nog eens 8 jaar wachten om de naam terug te krijgen die hij tot op de dag van vandaag nog steeds draagt.
Manaus is de poort tot de Amazone, het ligt letterlijk midden in het Amazone regenwoud en heeft momenteel meer dan 1,7 miljoen inwoners. Manaus trekt toeristen aan van over de hele wereld die graag de Amazone eens zelf van dichtbij willen meemaken.


Hoe kom je er
- Manaus heeft een redelijk vliegveld genaamd Eduardo Gomes International Airport (MAO), veel internationale touristen gebruiken dit vliegveld om hun vakantie in Manaus te beginnen.
- Zoals de meeste grote steden in BraziliŽ, heeft Manaus veel connecties met de rest van het land door een groot netwerk van busverbindingen. Het is goedkoper dan vliegen, maar duurt ook iets langer.
- Boten varen tussen Manaus, Santarém and Belém (en andere grote steden), door het dichtbegroeide regenwoud en de vele rivieren en beekjes die een groot stuk van het land bedekken is het soms makkelijker over het water te reizen. Je kunt zelfs per boot naar Manaus vanuit Colombia en Peru.

- Brug over de Amazone rivier - vrij recentelijk is er een enorme brug gebouwd over de Amazone Rivier, deze brug verbindt de stad Manaus met de andere kant van de rivier. Verwacht wordt dat deze brug de snelheid van de houtkap dramatisch zal toe doen nemen, de houtkap zal het Amazone regenwoud ook veel dieper treffen.Toeristische attracties

ĎMeeting of the watersí
Manaus ligt precies op het punt waar twee rivieren, de Rio Negro en de Solimões Rivier samen komen. De Rio Negro is zoals de naam al zegt een zwarte rivier, zijn oorsprong ligt in het noordelijke deel van Zuid Amerika. Rottende vegetatie geeft het water zijn zwarte kleur, omdat het water zo'n hoge zuurtegraad heeft door de rottende plantenresten zijn er relatief weinig muggen te bekennen rond deze wateren. De Rio Negro stroomt met 2km/u en heeft een temperatuur van 28 graden Celcius.
De Solimões Rivier heeft zijn oorsprong in het Andes gebergte en is daarom ook veel kouder dan de Rio Negro. Het water heeft een bruine kleur van al het sediment dat de rivier met zich mee brengt. Er zijn hier veel meer muggen bij deze wateren maar is ook veel rijker in vis. De Solimões Rivier stroomt met 6km/u en heeft een watertemperatuur van 22 graden Celcius.
Als de twee rivieren bij elkaar komen blijven ze door het verschil in temperatuur en stroomsnelheid nog voor vele kilometers langs elkaar stromen zonder te mengen. Dit fenomeen kan zelfs worden waargenomen vanuit de ruimte.

Amazone Theater
Ook wel bekend als Teatro Amazonas in het Portugees, dit is een operahuis in het centrum van Manaus. De aanvang van de bouw vond plaats in 1884 tijdens de "Rubber Boom", er werden delen geÔmporteerd vanuit Engeland, Frankrijk, ItaliŽ. De bouw van het theater verliep langzaam, de opening was dan ook pas in 1896. Het is het op ťťn na grootste theater in de Amazone, het enige theater dat groter is is Teatro da Paz in Belém. Het operahuis is en blijft een populaire toeristische attractie in Manaus.Dichtbij Manaus
Jungle tocht

In Manaus stad zelf kan je verschillende gidsen en lodge eigenaren vinden die jungle en riviertochten aanbieden, de meeste pakketten zijn ongeveer hetzelfde, ze bestaan uit activiteiten als Piranha vissen, 'meeting of the waters', jungle hikes, apen, krokodillen en luiaarden spotten en mensen ontmoeten die aan de rivieren in de jungle wonen. Prijzen kunnen enorm verschillen, maar er zitten ook een hoop oplichters tussen dus pas op waar je je jungle tocht boekt! Op www.visitamazonas.am.gov.br vind je een lijst van geregistreerde touroperators.


Cururupu Home